Ajatuksia lomasta

Kesäloma on kesän kuumimpia puheenaiheita. Kesäloma herättää lämpimiä ajatuksia ja loman odotus on kutkuttavaa. Monet meistä ovat joko tällä hetkellä lomalla tai loma on juuri tuloillaan. Kesäloma on oleellinen osa pitkän aikavälin työstä palautumista, joten on syytä ottaa lomailu tarkempaan tarkasteluun.

Seuraavista loma-ajatuksista ja -vinkeistä voi olla sinulle hyötyä loman palauttavuuden lisäämiseksi:

  • On hyvin ymmärrettävää, että työtehtäviä haluaa saattaa päätökseen ennen loman alkua. Tämä keskeneräisyyden tunteen välttäminen voi aiheuttaa viime hetken rutistuksen ennen lomaa, minkä takia loman alku voi tuntua hyvin kuormittavalta. Priorisoi ajankäyttöäsi hyvissä ajoin ennen lomaa ja ole realistinen tavoitteidesi suhteen. Listaa tekemättömät työt ennen lomaa ja muista, että osan töistä voi tehdä myös loman jälkeen.
  • Laadi itsellesi loman ajaksi tavoitettavuuden pelisäännöt. Älä vilkuile työsähköpostia epäsäännöllisen jatkuvasti. Jos tietämättömyys kuormittaa sinua ja haluat tarkistaa työsähköpostisi, päätä ennen lomaa ajankohdat ja aikarajat viestien lukemiselle. Lomalla kannattaa kokeilla 48 tunnin puhelinpaastoa.
  • Kesäloma on vain kerran vuodessa, joten sille tulee helposti asettaneeksi suuria odotuksia ja tavoitteita. Lomailu ei ole suorittamista ja tyhjäkäynti lomalla on osa palautumista. Kokeile viettää lomapäivä, jolle et ole etukäteen suunnitellut minkäänlaista aktiviteettia ja anna luovuutesi kukoistaa keksiäksesi tekemistä. Jos et keksi mitään, niin sekään ei ole ”väärin lomailua”. Päivä, jolloin et saa mitään mullistavaa tehtyä, voi olla hyvin palauttava ja tarpeellinen!
  • Loman jälkeen on tyypillistä kerrata lomakuulumisia työkavereiden kanssa. Joku on tehnyt upean lomamatkan toiselle puolelle maapalloa ja toinen on saanut rakennettua mökilleen terassin. Vältä lomakilpailua ja -kateutta. Oman loman vertaaminen työkavereiden lomakokemuksiin voi pahimmillaan latistaa ja saada oman lomailun tuntumaan mitäänsanomattomalta. Muista, että jokainen loma on omanlaisensa ja lomailutottumukset ja -tarpeet ovat yksilöllisiä. Sinun lomasi oli sinunlaisesi ja arvokas kokemus sellaisenaan!

Yllä esitettyjä vinkkejä kannattaa kokeilla, mutta muista, että yhtä oikeaa tapaa lomailla ei ole olemassa. Pääasia on, että teet lomasi aikana asioita, joista pidät ja keskityt rentoutumiseen.

Taidan-tiimi toivottaa kaikille lukijoille palauttavaa lomaa!

Vastaa