”Johtajuus on matka” - Taidan-podcastissa Huutjärven koulun rehtori Sari Hakulinen

Taidan-podcast sai vieraakseen Huutjärven koulun rehtorin Sari Hakulisen. Huutjärven koulu on noin 500 oppilaan koulu Pyhtäällä, johon kuuluvat luokka-asteet esikoulusta yhdeksänteen luokkaan. Huutjärven koulun rehtoriuden lisäksi Hakulinen hallinnoi Pyhtään pienempiä kouluja sekä Pyhtään nuoriso- ja liikuntatoimia.

Podcastissa pureudutaan kouluun ja koulumaailmaan erityisesti johtamisen näkökulmasta. Oman johtamisfilosofiansa Sari tiivistää lasten ja nuorten näkökulmasta: ”Oppilas on ykkönen myös johtamisnäkökulmasta. Nimenomaan ne lapset ja nuoret tekevät tästä työstä aika oikeastaan ihanan työn. Oppilaat tuovat sitä voimaa, yhteisöllisyyden tuntua ja meidän koulun henkeä tähän työhön.”

Yksittäisten oppimiskokemusten sijaan Sari käsittää johtajuuden olevan pitkäaikainen prosessi: ”Enemmän minä näen johtajuuden matkana.”

”Meillä pitää olla lupa kokeilla.”

Koulumaailma on ollut viime vuosina muutoksessa esimerkiksi uuden opetussuunnitelman ja digitalisaation myötä. Sari on havainnut myös johtamisensa muuttuneen vuosien varrella: ”Minun oma johtamiskäsityksenikin on muuttunut hirveän paljon. Johtajuus on muuttunut. Jokin aika sitten tuli hyvin vahvasti tiimijohtajuus, jota meilläkin on, mutta kyllä yhä enemmän minä itse sanoisin, että haluaisin oppia johtamaan ja johtaa kokeilujen kautta. Se on selkeästi sellainen uusi asia, mitä haluan opetella ja tuoda yhteisöömme.”

Koulujen pitää pysyä muuttuvan maailman mukana: ”Digitalisaatio on hyvä esimerkki. Kaikki muuttuu niin nopeasti. Eletään verkostoissa, joissa ollaan nopeatempoisia. Koulun pitäisi myös olla nopeatempoisempi. Meillä pitää olla lupa kokeilla.”

Vastaa