Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä

Puhelimesi piippaa ja luet saapuneen viestin. Samalla eksyt selailemaan uutisia. Hetken selailun jälkeen jatkat töitä tietokoneellasi. Pian puhelin piippaa uudestaan ja sama toistuu. Älylaitteiden aiheuttamat keskeytykset ovat tietotyössä arkipäivää.

Toimimme ison osan päivästämme autopilotilla. Emme mieti tarkkaan jokaista tekemäämme päätöstä, vaan toimintamme on usein automatisoitua ja tiedostamatonta. Tällöin mielemme on alttiina teknologian ohjaukselle.

Sähköpostin merkkiääni saa meidät salaman nopeasti avaamaan sähköpostiohjelman ja taskussa värähtänyt puhelin on käsissämme ennen kuin tajuammekaan. Teknologiasta on huomaamatta tullut isäntä rengin sijaan.

Teknostressi kuormittaa meitä sekä psyykkisesti että sosiaalisesti. Teknologiavälitteinen viestintä lisää painetta tavoitettavuudelle, kun matkapuhelin on jatkuvasti mukana. Teknostressin kontrollointi vaatii työyhteisöltä yhteistä sopimista tavoitettavuudesta. Kuinka nopeasti sinun odotetaan vastaavan eri viestikanavien yhteydenottoihin?

Voit myös itse luoda itsellesi odotuksia tavoitettavuudelle. Itsensä johtamisen taidot korostuvat, kun teknologia halutaan pitää renkinä ja työkaluna meitä ohjaavan isännän sijaan. Vastaatko esimerkiksi illalla saapuneeseen sähköpostiin, vaikka siihen voisi hyvin vastata vasta seuraavana aamuna?

Teknostressin ja ympärivuorokautisen tavoitettavuuden aikakaudella on myös hyvä muistaa, että teknologia on mahdollistanut aiempaa joustavamman ja sujuvamman työnteon. Töitä on mahdollista tehdä etänä ja aikaisemmin tuntien ajomatkan vaatineen palaverin voi nykyään pitää teknologiavälitteisesti.

Teknologia on siis myös oivallinen renki.

Vastaa